Iza Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ je još jedna izuzetno uspješna sezona, a jedinstveni Arheološko – turističko – sportski park „Ravne 2“ i ove godine je oborio sve rekorde po posjetama. Pored velikog broja gostiju iz cijelog svijeta, park od ove godine možemo zvati i velikom galerijom umjetnina na otvorenom. O brojnim programima govori Evelina Čehajić, programska menadžerica parka „Ravne 2“.

– Iza nas je najuspješnija sezona uz mnoštvo različitih sadržaja i novih instalacija koje smo ove godine dobili na ovom jedinstvenom mjestu. Od mjeseca marta su počele aktivnosti i otvorenja novih sadržaja. U martu smo dobili Trg Nikole Tesle, a nakon toga i još jednu sjajnu umjetničku instalaciju – Besmrtni pjesnici ljubavne poezije sa bistama najvećih svjetskih pjesnika. Tokom ljeta otvorena je i Tradicionalna vedska kuća, još jedno mjesto meditacije i smiraja, nakon toga u park nam je „stigao“ i najveći kralj naših prostora Tvrtko I Kotromanić, a kraj godine smo začinili otvorenjem još dvije sjajne instalacije – statue kraljice Teute i unikatnog stećka sa kosmičkim simbolima. U pitanju su radovi autora Damira Šabića i Adisa Eliasa Fejzića, kojima se i ovom prilikom zahvaljujemo na sjajnim instalacijama koje oplemenjuju naš park. – kazala nam je Evelina Čehajić.

Centralni događaj u parku „Ravne 2“ je obilježavanje dolaska ljeta i festival koji se svake godine održava povodom ljetnog solsticija. I ove godine festival je privukao velika regionalna muzička imena, a tokom festivala su održani i brojni drugi događaji.

– Svakako najznačajniji godišnji događaj je festival povodom ljetnog solsticija „Summer Solstice Festival“, a tokom pet dana ovogodišnjeg festivala imali smo priliku uživati u nastupima Milice Todorović, Crvene Jabuke i Zostera. Održane su i brojne radionice, predavanja i drugi događaji. U parku smo imali i nastupe velikog broja kulturno – umjetničkih društava iz BiH i drugih zemalja, predavanja, promocije knjiga, a događaj koji je prvi put održan ove godine „Lideri svjesnosti“ je privukao najznačajnija imena naših prostora u Visoko. – kaže Evelina.

Događaji sportskog, ali i humanitarnog karaktera su također odlika parka „Ravne 2“, a bilo ih je i ove godine.

– Događaj na koji smo ponosni „Sportske zvijezde za djecu bez roditelja“ i ove godine je privukao mališane iz cijele BiH. Imali smo i sjajan sportski događaj „Olympic Day“ u saradnji sa Olimpijskim komitetom BiH, teniski turnir „Pyramid Cup“ uz učešće najboljih bh.tenisera, međunarodni rukometni turnir, kao i turnire u basketu. Naravno, u sadržajima parka uživaju i uposlenici i saradnici Fondacije, pa je u nekoliko navrata za sve njih bio priređen i svojevrsni teambuilding na kojem su se družili i uživali članovi naše Fondacije. Upravo zahvaljujući vrijednim uposlenicima Fondacije koji se brinu da park izgleda uvijek besprijekorno, u srcu BiH imamo oazu odmora, mira, uživanja i mjesto bez stresa. – zaključila je Evelina Čehajić, programska direktorica Parka „Ravne 2“.  

Iako 2023.godina još uvijek nije završena, planovi za narednu se već uveliko kuju, pa nas tako i naredne godine očekuje mnoštvo sjajnih događaja, otvorenje novih instalacija, sportski, kulturni, muzički i brojni drugi događaji po kojima je park sada poznat širom regije, Europe i svijeta.

Video prilog rezimea sezone u najljepšem parku na ovim prostorima pogledajte na linku: https://www.youtube.com/watch?v=yOdbyRhGf6U