Pronalazač bosanskih piramida, direktor i osnivač Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ dr. Semir Osmanagić u srijedu 14.aprila bio je gost u programu O Kanala. U emisiji „Sunčano jutro“ tema su bile bosanske piramide, a interesantno je da se ovo gostovanje dogodilo upravo u dane kada su piramide u Bosni i Hercegovini otkrivene.
U ugodnom, skoro dvadesetominutnom gostovanju, dr. Osmanagić je govorio o otkriću prvih europskih piramida, piramida u našoj zemlji, ali je i svim gledaocima pokušao objasniti samu svrhu izgradnje piramida u svijetu, kojih danas ima na stotine, a s druge strane se govori samo o piramidama u Egiptu i Meksiku.
– Danas piramide predstavljaju kao grobnice, a koncept energije u svijetu je baziran na prljavoj industriji, nuklearnoj, petrohemijskoj, dakle skupoj, prljavoj i limitiranoj industriji. Nekada, graditelji piramida su njihovom gradnjom dobijali energiju za komunikaciju, unapređenje zdravlja, imunitet…dakle, njihov koncept, koncept piramida je bila čista, besplatna energija u neograničenim količinima. – pojasnio je dr. Osmanagić svrhu piramida.
Naravno, najviše priče je bilo o bosanskim piramidama, radovima u Bosanskoj dolini piramida, istraživanjima koja traju već 16 godina, ali i tome šta je otkriće piramida u BiH donijelo našoj zemlji, a šta je BiH učinila za razvoj projekta.