Obavještavamo javnost da će u četvrtak 22. juna 2023. u 14 sati biti upriličeno otkrivanje statue kralja Tvrtka Kotromanića u parku ‘Ravne 2’ u Visokom.

Monumentalnu statuu su izradili na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu pod vodstvom šefa odjeljenja kiparstva profesora Darka Šobota.

U umjetničkom programu će učestvovati prvak opere Narodnog pozorišta u Sarajevu bariton Marko Kalajanović, glumica Narodnog pozorišta profesorica Minka Muftić te pijanista profesor na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu Bartolomej Stanković.

O Tvrtku će govoriti bivši gradonačelnik Tuzle, gradu u kome je postavljena statua Tvrtka 2012. godine i autor knjige o ovom srednjevjekovnom vladaru Jasmin Imamović, a skupu će se obratiti i Dr Semir Osmanagić. Upravo je investitor ovog projekta Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ iz Visokog.

Ovo je jedan u nizu umjetničkih projekata ove godine u najljepšem parku na jugu Evrope. Naime, za početak proljeća u martu 2023. je upriličeno otvaranje Teslinog trga – paviljona sa statuom Nikole Tesle te biste šest autora ljubavne poezije (Rumi, Tagore, Lorka, Neruda, Jesenjin i Edgar Allan Poe). Tokom ljeta 2023. očekuje se da će biti postavljene i statue ilirskoj kraljici Teuti te otkrivanje originalno napravljenog stećka s kosmičkim simbolima.

Otkrivanje statue kralju Tvrtku je javno i besplatno i pozvani su zainteresovani da prisustvuju ovoj svečanosti.

U posljednje vrijeme stvorene su kontroverze oko prvog bosanskog kralja. Današnje nacije ga svojataju kao svoga te postoje različite verzije da li je Tvrtko bio katolik, pravoslavac ili pripadnik Crkve bosanske, da li je hrvatski, bosanski ili srpski vladar. Poruka sa ovog skupa će biti drugačija: poruka jedinstva, a ne dijeljenja, poruka priznanja vladaru koji je donosio napredak regionu.