U ponedjeljak 20.marta u parku „Ravne 2“ u Visokom upriličeno je svečano otvorenje još jedne predivne instalacije, sadržaja koji će krasiti ovaj park, a u koji su smještena šestorica velikana poezije, Rumi, Tagore, Lorka, Jesenjin, Neruda i Edgar Alan Poe.

Riječ je o instalaciji koja je nazvana „Besmrtni pjesnici ljubavne poezije“ a otvorenju je prisustvovao i veliki broj gostiju, kao i studenti, te visočki srednjoškolci koji su prisutnima odrecitovali najbolja djela pomenutih autora.

– Poezija i književnost su gurnute na margine, kao i kiparstvo, vajarstvo i druge lijepe umjetnosti o kojima se nažalost sve manje govori. Ovo je naš mali pokušaj da umjetnost vratimo na mjesto koje joj pripada, ali i da pokažemo da još uvijek postoje ljudi koji cijene umjetnosti i sve što rade umjetnici. Ovih šest pjesnika od danas će krasiti naš park „Ravne 2“, a ovo može biti inicijalno jezgro gdje ćemo se ponovo okupljati, bez diskriminacije, u dijalogu, komunikaciji, vedrini i osmijehu. – kazao je dr. Semir Osmanagić i otvorio ovu predivnu instalaciju.

Važno je pomenuti utori poprsja su šef Odsjeka za kiparstvo Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva mr. Darko Šobot, doktor nauka Adis Alias Fejzić, magistrica kiparstva Elma Alić-Šobot, doktorant vajarstva Daniel Premec i magistrantica kiparstva Elma Čaušević-Mujezinović.