Piše: Koordinator vodiča Ajdin Ahmetspahić

Iako je nedjeljni dio programa manifestacije „Doček ljeta 2020“ predviđen za 21. Juni, kojim Fondacija zamijenjuje već tradicionalni festival ljetnog solisticija, odgođen zbog najavljene kiše i nevremena, aktivnosti u parku „Ravne 2“ ipak nije manjkalo.

Pored standardnih vodičkih tura gdje se prezentuju instalacije i arheološki lokaliteti unutar Parka, bilo je dosta radoznalih posjetilaca koji su razgledali i neke od novijih postavki. Jedna od njih je svakako foto-terapija koju vrijedi pogledati u blizini „Magične šume“ kao i započeti, ali već grandiozni, „Vremeplov“.

„Zelena kristalna piramida“ također je bila zauzeta tokom čitavog dana gdje su gosti iz Hrvatske, ali i drugih zemalja, uz domaćine, uživali u meditacijama.

U multimedijalnoj sali održano je druženje, meditacija i čas yoge pod nazivom „Probudi radost u srcu“. Iako indijski duhovni vođa Mohanji već nekoliko godina dolazi sa svojim učenicima u Bosansku dolinu piramida, ovogodišnji intenzivni program s njim je odgođen, a mijenjaju ga učenici tzv. Acharye, koji su prenijeli njegove poruke mira i tolerancije. Ovim je ujedno obilježen i Međunarodni dan Yoge, a tridesetak učesnika programa je nakon toga obišlo i podzemne tunele Ravne. Državna televizija BHT1 je u okviru emisije „Jutro za sve“ napravila i fin video prilog iz Parka, a povodom ovog događaja koji se može pogledati od 1:15:38 minute kopiranjem linka: https://bhrt.ba/1171571/jutro-za-sve-21-06-2020/

Sponzor manifestacije „Vispak“ nije propustio ni ovu priliku da ponudi našim sugrađanima i gostima besplatnu bosansku kahvu iz najveće džezve na svijetu, Ginisove „Zlatne džezve“.

Popodne su se parkom “Ravne 2” pronijele nešto brže vibracije. Ovaj put riječ je o modernoj elektronskoj muzici iz miksera DJ Ajdina i njegovih kolega iz vodičke službe, koji su na ovaj način podsjetili na dolazak ljeta. Zapaljena je i logorska vatra pa su svi posjetioci Parka pozvani da se pridruze plesu.

Iako meteorološki uvjeti, temperature i padavine to ne pokazuju, ljeto je ipak stiglo. Ono će siguno biti drugačije od prethodnih po mnogo čemu. Novi i veći izazovi su pred svima nama pa je zato i bitno podsjetiti se pozitive, optimizma i lijepih stvari koje će sigurno doći nakon sumornih oblaka koji su se ovih dana navukli nad nas.