Događaj

UMJETNIČKOM CEREMONIJOM MIRA OTVOREN FESTIVAL POVODOM LJETNOG SOLSTICIJA

By 22 Juna, 201822 Februara, 2021No Comments

Ovogodišnji festival povodom ljetnog solsticija otvoren je predivnom ceremonijom pod nazivom  „Golden Sun Pan European Peace Ceremony“  čiji je idejni tvorac „Fondacija Temple Europe“, sa osnivačicom Frouk Riemersma. Riječ je o umjetničkoj ceremoniji mira koja se zove „Golden Suni“, a o kakvoj ceremoniji je riječ pojasnila nam je sama osnivačica ove fondacije.

– Želimo da razvijemo mrežu mira, sreće i jedinstva u svim državama Evrope. Mi imamo dosta povezanosti u ekonomskom, finansijskom i političkom smislu, ali nam treba da se povežemo u onom pravom smislu, kao ljudi. Umjetnost je pravi način da to prakticiramo, a zbog toga i putujemo Evropom, gdje izvodimo ovaj performans, kako bismo napravili konekciju među ljudima. – priča Frouk.

Do sada su bili u Italiji, Švedskoj, Španiji, Holandiji, Njemačkoj, BiH, a nakon Visokog naredna destinacija je Rusija, 24.jula

– Imamo iscrtan šablon, imamo slagalice, ukupno 52 komada, od kojih 51 simbolizira države Evrope. Ceremonija se izvodi na način da učesnici podižu jednu po jednu slagalicu, predstave se, te kažu koju zemlju predstavljaju (zemlja ispisana na slagalici). Slagalice redamo na šablon, s lijeve na desnu stranu, spiralno, a posljednja 52.slagalica predstavlja Evropu i neku vrstu zajedništva. Na kraju se svi uzmemo za ruke i na taj način imamo spiralnu energiju koja ide prema nebu. Na kraju umjesto šablona imamo iscrtano zlatno, okruglo sunce, koje ima veze sa našom spoznajom, s našom svjesnošću, našim zajedništvom. – pojasnila nam je Frouk.

U karavani koja je stigla u Visoko ukupno je devet ljudi, a taj broj se mijenja, ovisno o putovanju.

– Imamo svoju fondaciju i sav novac koji dobijemo kroz donacije koristimo za ovo povezivanje, za promociju mira, ljubavi, zajedništva. Ovo je naše hodočašće. Posjećujemo jednu po jednu zemlju, evo na red je došla i Bosna, a namjera nam je da obiđemo sve i jednu državu u Evropi, da dođemo u svaku zemlju. Inače, ljudi su oduševljeni, imaju osjećaj da mogu nešto da urade, za sebe, svoju zemlje, za Evropu i svijet, a niko od njih ne želi sukobe, ratove i probleme. Na kraju, bitno je reći da u ceremoniji mogu da učestvuju svi, od male djece, do onih najstarijih, otvoreni smo za sve ljude. – kazala nam je Frouk Riemersma.